Utbildningen vänder sig till erfarna tolvstegsbehandlare som behöver reflektera över sina erfarenheter, fördjupa sig i tolvstegsprogrammets lärprocesser och få bekräftelse men också till nya tolvstegsbehandlare som behöver lära sig det som är viktigt i arbetet. Utbildningen riktar sig även till remittenter som behöver förstå det som händer inom tolvstegsprogrammet.
Vi är övertygade om att även de som på andra sätt arbetar med att hjälpa andra att höja livskvaliteten kan ha nytta av vår utbildning.
Hur ser problemet ut? Kursdeltagarna får ta del av begreppsbildningen kring alkoholism och beroende. Särskild tonvikt läggs på den andliga smärtan, dvs alkoholism som känslomässig sjukdom.
Hur löser tolvstegsprogrammet problemet?
Kursdeltagarna får studera tolvstegsprogrammet i termer av lärprocesser. De får kunskap om hur lärprocesser kan analyseras och tillämpas men också hur samarbete med andra professioner och pedagogiska modeller kan göras möjligt.
Hur kan nykterheten bevaras?
Kursdeltagarna får möjlighet att fördjupa sina kunskaper om tolvstegsprogrammet som förhållningssätt i livet. Hur kan till exempel relationer till omgivningen, vardagslivet och återfall relateras till stegarbete, etiska riktlinjer och tolvstegsprogrammets livsfilosofi.
Du behöver en dator och uppkoppling. Du kan räkna med ca 10 timmar i veckan.
Varje kurs består av ett tema som vi arbetar med i tre veckor och vi tar en paus emellan för att testa de nya kunskaperna. Kurserna består av föreläsningar och egna reflektioner. I certifieringsutbildningen ingår dessutom tre internatvistelser.
Under två dagar träffas kursdeltagarna på Vårnäs behandlingshem utanför Vingåker. Då får deltagarna stämma av var i processen de befinner sig just där och då. Vistelsen följer ett strukturerat och intensivt schema där tonvikt läggs på reflektion och fördjupning av kunskaper genom gruppsittningar kompletterat med föreläsningar.
Stor vikt läggs vid uppföljning av deltagarnas personliga utveckling i relation till tolvstegsprogrammet.
Internatvistelserna är obligatoriska inslag i utbildningen. Vistelsen ingår i kursavgiften.
För att bli certifierad krävs att hela utbildningen är genomgången med alla tre fristående kurserna.
Varje kurs avslutas med diplom (intyg).
Kursledare: Ove Larsson
Ove har 20 års erfarenhet av tolvstegsprogrammet.
Kursavgift:
Arbetsgivare/ kommun betalar 17 500 kr + moms per deltagare.
Den som bekostar utbildningen själv utan stöd från arbetsgivaren betalar 10 000 kr (inklusive moms).
Det är möjligt att göra upp en individuell plan för finansiering av kursavgiften.
Vid frågor gällande finansiering: kontakta Ove Larsson.
Anmälan till:
Ove Larsson varnas@vfsormland.se
Telefon: 076-104 79 86
CTL Startdatum:
Kurs 1: 30 januari-26 februari
Kurs 2: 27 februari- 1 april
Kurs 3: 3 april-24 maj
Vid frågor och intresseanmälan kontakta Ove Larsson.