Stöd för dig som är anhörig

Om du är anhörig till någon som dricker för mycket, tar droger eller missbrukar på något annat sätt och behöver stöd är du välkommen att ringa till oss på Vårnäs Behandling.


Ring 0151-51 80 90

Öppet intag för anhörigaVi har särskilda anhörigdagar med fullt fokus på dig som har en partner, en förälder, ett barn eller någon annan nära närstående med beroendeproblematik. 


I tre dagar får du komma och bo på Vårnäs behandlingshem och delta i föreläsningar, gruppsamtal och enskilda samtal. Målet är att öka kunskapen om missbrukets mekanismer och stärka medvetenheten kring medberoende.


Är du medberoende?

Som anhörig är det lätt att bli medberoende till någon som missbrukar. Det är faktiskt mycket svårt att inte bli det.

 

Medberoende innebär att låta en annan persons beteende påverka och styra ens eget sätt att vara. Och samtidigt på alla vis försöka kontrollera den andra personen.


Personliga berättelser

Annika, anhörig


Tillvaron blev värre än vad Annika kunde föreställa sig. Ständig oro med sonen ute på stan utan att hon visste vad han gjorde. Ständiga samtal på skolan. Ständiga möten med polisen och socialen.

– Det kunde vara fyra möten i veckan. Själv jobbade jag häcken av mig för att försöka försörja oss.

Men för två år sedan gick jag in i väggen. Jag orkade inte. Jag kände mig fruktansvärt ensam.


Läs mer om hur Annika fick anhörigstöd på Vårnäs …

Arbetsgivare eller kollega?

När en medarbetare dricker för mycket eller tar droger

 

Få frågor verkar vara så laddade och svåra att hantera som misstanken om att en medarbetare dricker för mycket eller använder droger.