Lästips

Leva tillsammans av Björn Wrangsjö

De flesta av oss vill ha möjligheten att leva nära någon annan. Långvariga, om än inte alltid livslånga, parrelationer är en viktig del av vad vi uppfattar som ett känslomässigt rikt och meningsfullt liv. Livet tillsammans bidrar också till vår utveckling och mognad: genom att lära känna den man valt att leva med, lär man känna sig själv.

Men hur får man ihop barn, yrkesarbete och karriär, hemarbete, fritid och vänrelationer med ett fungerande parliv? Hur når man varandra när det tycks ha kört ihop sig alldeles? Det finns mycket att fundera över i parlivet, vare sig man är i början av en relation, mitt i den eller i dess senare del, vare sig relationen fungerar till belåtenhet eller är trasslig.

 

Kärlekens ACT av Russ Harris

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/vad-karleken-behover-for-att-overleva_7238917.svd

 

Konsten att hålla ihop, en handbok i kärlek av Malou von Sivers och Lennart Lindgren

Skilsmässan? Läs den här boken först

Vart fjärde äktenskap slutar i skilsmässa. Men det behöver inte bli så! Genom att förstå hur en relation utvecklas kan man ta sig igenom vardagskonflikter innan de blir för stora och lära sig att gå tillbaka och renovera relationen.

Här finns handfasta råd och redskap som hjälper dig och din partner att ta er igenom svårigheter och problem. Konkret visas hur man bryter den negativa spiralen i ett förhållande och hur man kan börja kommunicera igen. De spännande samtalsmodellerna kommer att utveckla helt nya sidor i er relation.
Det hoppfulla budskapet är att alla går igenom samma faser i en kärleksrelation och att det aldrig är för sent att skapa en positiv förändring!

 

Vill ha dig av Ester Perel

Esther Perel skriver om det som tycks vara ett av vår tids vanligaste relationsproblem: sex. Eller snarare: bristen på sex.

Bokens fallbeskrivningar och resonemangen kring dem visar olika förhållanden – gamla, unga, homo- och heteropar, gifta, sambor, par med eller utan barn där paret av olika anledningar inte längre har sex med varandra. De vill fortsätta sitt liv tillsammans, de vill inte göra slut och gå vidare med någon annan partner. Det de vill är att återupptäcka lusten till varandra.

 

Kåt, glad och tacksam av Eva Sanner

Kåt, glad och tacksam vänder sig till par och singlar, lyckliga eller olyckliga, tillfredsställda eller otillfredsställda – till dig som är nyfiken på sex och vill att det ska ge mer, som älskar en annan person och vill vara en omväxlande, hängiven och uppmärksam älskare eller älskarinna. Kanske vänder den sig lite extra till er som lever i en långvarig relation och vill anta utmaningen att hålla kärleken levande och sexlivet intressant.

 

Hemligheten, från ögonkast till varaktig relation av Dan Josefsson och Egil Linge

Hundratusentals svenska män och kvinnor är singlar trots att de inte vill vara det. Varför är det så och vad kan vi göra för att öka möjligheten till en varaktig relation?

I Hemligheten förklarar psykologen och psykoterapeuten Egil Linge och journalisten Dan Josefsson orsakerna till att så många av oss har svårt att skapa varaktiga kärleksrelationer. Dessutom presenteras redskapen som leder till förändring. Utgångspunkten är anknytningsteorin, en modern psyko­logisk teori som just nu revolutionerar vår syn på hur närhet fungerar – och vår förståelse för varför den ibland inte fung­erar så bra som vi önskar.

 

Bonusföräldrar – möjligheter och fallgropar av Jesper Juul

http://www.viforaldrar.se/artiklar/sa-lyckas-du-som-bonusfora

 

Förluster. Om sorg och livsomställning av Barbro Lennéer Axelson

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/sex-och-relationer/efter-skilsmassan_5873993.svd

 

Om balansen mellan frihet och närhet i relationen, artikel SvD.

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/det-kostar-lite-frihet-att-fa-flyt-i-relationen_136522.svd