Behandling för unga på Kjesäter

Posted on januari 5, 2015

Behandling för unga på Kjesäter

I vår öppnar Vårdförbundet Sörmland ett nytt behandlingshem för ungdomar på Kjesäter.
Allt fler unga får problem med droger och trycket på de behandlingsplatser som finns för missbrukande ungdomar är stort. Av den anledningen har Vårdförbundet Sörmland, med medlemskommunerna Eskilstuna, Katrineholm, Strängnäs och Vingåker, beslutat att starta ett behandlingshem för unga mellan 17 och 23 år.

– Vi har hyrt lokaler på Kjesäter, i det som tidigare var elevhemmet Gläntan, säger förbundschefen Birgitta Hagdahl.

Lokalerna iordningställs och renoveras i detta nu. Behandlingshemmet kommer att ha totalt tio behandlingsplatser, varav två viks för exempelvis växelvård. Birgitta Hagdahl berättar att det inte är ovanligt att målgruppen för behandlingen har neuropsykiatriska diagnoser.

Den nya verksamheten kommer att jobba tillsammans med kommunerna där ungdomarna hör hemma och samverka med de vårdinsatser som redan ges.

– Det är viktigt att vi skapar vårdkedjor så att det inte blir några glapp, säger Birgitta Hagdahl.

Starten för behandlingshemmet blir någon gång under andra kvartalet i år. Den nya verksamheten ger arbetstillfällen till Vingåker; tio anställda ska jobba med att bemanna hemmet dygnet runt. Några av de nyanställda lär börja sitt arbete snart för att forma behandlingsinnehållet innan övrig personal och så småningom ungdomarna kommer på plats.

– Det har varit ett stort intresse för tjänsterna, säger Birgitta Hagdahl.

Kommunalförbundet Vårdförbundet Sörmland har verksamhet inom ungdomsvård, missbruksvård och familjerådgivning och har som mål att skapa tillgänglig och effektiv vård för dem som behöver behandling. Vårdförbundet driver även Vårnäs behandlingshem i Vingåker.